TU är en branschorganisation som arbetar för fria och konkurrenskraftiga medier för ett öppet och demokratiskt samhälle


KONTAKTPERSON

Har du frågor eller funderingar som rör Opinion? Ta gärna kontakt med oss!

JeanetteGustafsdotterCol110928 27

Jeanette Gustafsdotter

VD
Tel: 08-692 46 90
Mobil: 070-624 45 56

E-post: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.


Per Hultengard ny

                                          Per Hultengård
Chefsjurist
Tel: 08-692 46 46
Mobil: 070-815 75 29
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Juridik och Etik

Marknadsinsikt

Opinion

250 år – och ständigt utsatt

Medievärlden 3 sept -15 BLOGG: Tryckfrihetsförordningen fyller jämnt. Och är jämt utsatt för attacker från olika håll. Därför är det extra viktigt att fira den, menar TU:s vd Jeanette Gustafsdotter. Nästa år fyller tryckfrihetsförordningen 250 år. Det ska TU fira. Extra viktigt är det att fira i en tid då pseudonymer som Julia Caesar missbrukar tryck- och yttrandefriheten genom att hänvisa till den som förevändning för att kunna publicera rasistiska texter.

Caesar anser sig har rätt att vara anonym men hänger gärna ut misstänkta brottslingar och journalister. Det finns ingen allmän rätt att vara anonym. Däremot kan det finnas skydd av anonymitet som är viktiga att skydda, såsom skydd av källor och meddelarskydd. I enlighet med tryckfrihetslagen. Det Julia Caesar gör är inget annat än missbruk av yttrandefriheten och äventyra tryckfriheten.

Extra viktigt i en tid när Sverigedemokraterna annonserar i tunnelbanan och våra politiker håller tyst när justitiekanslern Anna Skarhed som enda representant för rättsväsendet får försvara rätten för Sverigedemokraterna att annonsera på det sätt de gjorde med hänvisning till lagen och vad den står för. Även detta ledde till en svärm av upprörda kommentarer i sociala medier från de som säger sig värna tryckfriheten.

Extra viktig i en tid där rättsväsendet anmäler ansvarig utgivare för att få ut material från redaktioner. Tre gånger inom loppet av några månader har polis och åklagare brutit mot grundlagen.

När jag var vd för Utgivarna presenterade vi den dittills mest omfattande undersökningen om hoten mot medierna (juli 2015). Den visade bland annat att hoten fått medarbetare att tveka inför publiceringar och jobbutläggningar. Och att bevakningsområden och arbetsuppgifter undvikits som en följd av hoten. Vid några tillfällen har hoten varit så allvarliga att de tvingat både medarbetare och anhöriga att flytta tillfälligt.

Nu är jag hemvändande vd för TU och jag ska göra allt under nästa år sprida #TF250. För att visa att ansvariga utgivare tar sitt ansvar och har regler att förhålla sig till, tryckfrihetsförordningen och pressetiska regler. Även när det är en hemsk publicering som bilden av Aylan, 3 år. Den är ett svårt publiceringsbeslut och föregåtts av noga övervägande av chefredaktören. I detta fall publicerades det som en påminnelse för oss om flyktingkatastrofens verklighet.

Systemet med Pressens Opinionsnämnd fyller nästa år 100 år, #PON100. Det blir mycket att fira. Som att vi har ett fantastiskt kulturarv. Och en grundlagsstadgad tryckfrihet. Som det första landet i världen. Upprepa det ofta. Och visst fortsätter vi att påminna om sänkt digitalmoms och om reklamskatten. En fri oberoende press behöver förutsättningar och rättvis konkurrens. För övrigt välkomnar vi rapporten från Myndigheten för radio & tv och ser den som startskottet för en fördjupad public service-diskussion.

Jeanette Gustafsdotter, VD TU, Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.