Tidningsutgivarna är en branschorganisation som arbetar för fria och konkurrenskraftiga medier för ett öppet och demokratiskt samhälle

Juridik och Etik

Marknadsinsikt

kompetens

Opinion

MARKNADSINSIKT

KONTAKTPERSONER

Har du frågor eller funderingar som rör Marknadsinsikt? Ta gärna kontakt med någon av oss!


TobiasHedström litensvvTUTobias Hedström

Chefsanalytiker
Tel: 08-692 46 08
Mobil: 073-596 51 80

Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

 

Bodil Gidlund nyBodil Gidlund
Webbredaktör dagspress.se
Tel: 08-692 46 45
Mobil: 070-823 07 67
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.


Sommaruppdatering: Wikileaks och betalvägga

Medan vi har haft semester har det fortsatt att hända saker i och kring mediebranschen som har och kommer att få betydelse för medieernas framtid. Här sammanfattar vi några av sommarens omvärldsnyheter. Specifika uppdateringar om vad som hänt på iPad- och läsplattefronten finns här och här.

Normal.dotm 0 0 1 30 173 TU Service AB 1 1 212 12.0 0 false 21 18 pt 18 pt 0 0 false false false

Murdochs betalvägg och tidning på iPad: Den 2 juli uppförde The Times och Sunday Times sina betalväggar. Times ska ha tappat två tredjedelar  eller 90 procent av sin webbtrafik i samband med uppförandet, beroende på hur man räknar och vilken tidsperiod som mäts. Något som man dock redan innan sade sig vara beredda på.

När det gäller betalande användare beräknades de två sajterna drygt två veckor efter lansering ha omkring 15 000 betalande användare, vilket skulle ge en intäkt på drygt 15 miljoner kronor per år. Rupert Murdoch säger sig dock själv vara nöjd med utfallet.

Nästa steg i att utveckla den betalda nyhetsförmedlingen på nätet ska vara att en rikstäckande tidning för läsplattor eller egentligen iPad som ska gå under New York Posts paraply och vända sig främst mot en yngre målgrupp.

Google lägger ned och satsar: Google har beslutat lägga ner utvecklingen av Google Wave, som lanserades i maj 2009 för att möjliggöra kommunikation över plattformar som e-post, chat, twitter och gemensamma dokument. Anledningen till nedläggningen är att antalet användare anses för litet. Det spekuleras dock i att tjänsten kommer att återuppstå i någon form längre fram.

Inte heller Googles sociala tjänst Buzz har väckt någon överväldigande entusiasm bland användarna. Här satsar dock Google vidare och lanserar nya funktioner som ska göra det intressantare upp för externa utvecklare att bygga vidare på tjänsten.

Wikileaks: Den 25 juli publicerade Wikileaks den samling av 91 000 rapporter om kriget i Afghanistan som man gett namnet ”The Afghan War Diary”. Genom ett samarbete med New York Times, The Guardian och Der Spiegel publicerades rapporterna samtidigt på de tre tidningarnas sajter. Samarbetet har kallats unikt och det har spekulerats i om det förebådar en ny typ av journalistik som vi kommer att få se mer av framöver.

Även Aftonbladet har sedan dess hoppat på tåget och samarbetar med Wikileaks grundare Julian Assange. I första läget anlitas han i egenskap av kolumnist, men Jan Helin säger också att ”i sinom tid hoppas vi kunna presentera journalistik som resultat av samarbetet mellan Wikileaks och Aftonbladet”. Aftonbladet ska också bistå Wikileaks i att skaffa svenskt utgivningsbevis.

Assange och Wikileaks ses dock inte bara som en förnyare i journalistiken. Amnesty och Reportar utan gränser har kritiserat Wikileaks för att man riskerar enskilda individers säkerhet genom att offentliggöra dokumenten. Reportrar utan gränser har dock senare velat tona ned kritiken och klargöra att man inte anser sig vara i konflikt med Wikileaks.


Positiva resultat från svenska tidningar: Flera tidningar har den senaste veckan rapporterat positiva siffror, och den starka annonskonjunkturen visar tecken på att hålla i sig. Medievärlden rapporterar att Aftonbladet fördubblat sin vinst, att Sydsvenskan gått från röda till svarta siffror, att Svenska Dagbladet gjort sitt bästa kvartal någonsin och att den svenska annonsmarknaden under året väntas fortsätta växa, och växa mer än i de övriga skandinaviska länderna.

Sociala och traditionella medier i Blekinge. Sweden Social Web Camp lockade i år över 400 sociala medier-entusiaster som samlades och ”un-conference”:ade om internet och framtid. I år var även de traditionella medierna representerade, genom bland annat Expressen som sponsrade och anordnade en diskussion om Dawit Isaak och vad som kan göras för hans sak i de sociala medierna.  TV4 uppmärksammade evenemanget genom nyhetsinslag och en lång debatt. TU representerades genom Medievärlden som har sammanfattat lärdomar och iakttagelser från evenemanget här och här. En utförlig sammanfattning av vad som skrevs från SSWC har sammanställts av deltagaren Jan Videren.

Dela länk:
Bookmark Google Yahoo MyWeb Del.icio.us Digg Facebook Myspace Reddit Ma.gnolia Technorati Stumble Upon